12 Ekim 2014 Pazar

Tarım Borsası

Tarım faaliyetlerinin daha profesyonel, bilimsel, verimli ve kontrol edilebilir olması için oluşturulan altyapı.

Bu yapıya geçilebilmesi için bazı kanunlarda değişiklik yapılması ve yeni kanunlar çıkması gerekecektir.

Sistemin ana işleyişi: tarım arazilerinin ülke coğrafyasına bağlı olarak bir veya birkaç firma tarafından ekilip biçilmesine dayanır. Bu firmalarda devletin altın hissesi bulunup işleyişine müdahale edebilecektir. Devlet ayrıca bu kuruluşları yakından da denetleyecektir.

Tarım arazileri ekonomik olarak işlenebilecek büyüklüklerde parsellere ayrılacaktır. Bu parsel üzerinde mülkü olan kişisel arazilerinin değerine göre (büyüklüğü, konum, toprak kalitesi...) bu parselden pay alacaklardır. Bu paya karşılık arazi sahipleri tapularını devlete vereceklerdir. Devlet de bu arazileri ilgili alanda tarım faaliyetleri sürdüğü sürece kimseye satmayacaktır.

Yazının başlarında bahsedilen toprak işlemekle yükümlü firma arazi sahipleri ile antlaşma yapıldıktan sonra parseli tarıma daha uygun hale getirmek için çalışmalar yapacaktır.
Bu çalışmalar: Araziler arasındaki bölüntülerin ortadan kaldırılması, toprakta gerekli düzlemeleri yapmak, gerekli sulama altyapısını kurmak, gerekli yolları yapmak, gerekli yönetim binalarını inşa etmek, tarım aletleri için depolar oluşturmak...

Yazının başlığına gelecek olursak. Parsellenen araziler tarım faaliyetlerine başladıktan sonra tarım borsası denilen bir borsada işlem göreceklerdir. Arazi sahipleri arazilerine karşılık aldıkları hisseleri bu borsada alıp satabileceklerdir. Hazine arazilerine karşılık gelen hisseler de devletin olacaktır.
Yapılan hasat sonucu elde edilen kazançtan araziyi işleten firma hizmet bedelini düştükten sonra hisse sahiplerine temmettü olarak dağıtacaktır. Yılda birkaç kere hasat yapılan yerlerde her hasattan sonra temettü dağıtımı olacaktır.

Bu sistemin getirdiği en büyük avantajlar:
- Arazilerin miraslarla bölünmesinin engellenmesi. Hisseler kişiler arasında çok daha kolay ve adil şekilde dağıtılabilir.
- Arazi sahiplerinin ihtiyaçlarına göre hisse satabilmeleri. Mesela az bir paraya ihtiyacı olan bir arazi sahibi eskiden arazisinin birkaç yüz metresini satamayacağı için, bu parayı borçlanması gerekiyordu. Bu sistemle birkaç hisse satıp bu parayı temin edebilir.
- Tarım arazileri büyük bir firma tarafından işleneceğinden maliyetler daha düşük verim daha yüksek olabilir. (Mesela küçük çiftçi maddi imkansızlıklardan dona karşı önlem alamazken büyük firma bunu finanse edebilir).
- Büyük firmanın gücü dolayısıyla elde ettiği ürünleri daha yüksek fiyata aracısız nihai müşteriye satabilir. (Burada dikkat edilmesi gereken konu, uzun vadede aracıların işlevsiz hale gelmeleri ve işsiz kalmaları. Bu win-win stratejisi ile ters düşüyor. Bu nedenle bu şekilde çalışan kişilerin başka konularda çalışmaları teşvik ve organize edilmelidir.)
- Tarım sektöründeki kayıt dışılığın azaltılması
- Tarım ürünlerinin kalitesinin artması (GDO'lu ve lezzettsiz ürünler yerine daha sağlıklı ve doğal ürünler üretilebilir.) Bunun için ayrıca ürünlerin hasattan sonra doğru ambalajlanıp saklanması ve tüketiciye en sağlıklı ve verimli şekilde ulaşmasının sağlanması.

Yukarda tarım aracıları için bahsedilen konunun daha büyüğü tarım işçileri için geçerlidir. Daha modern ve büyük çapta yapılan tarım faaliyetleri daha az insan gücüne ihtiyaç duyacaktır.
Daha doğrusu kalifeye olmayan iş gücü yerini kalifiye çalışana bırakacaktır.  Bu dönüşüm sonucunda işsiz kalan kişilere iş imkanının da planlanıyor olması önemlidir. Ülkedeki kalifiye olmayan iş gücüne iş yaratma ayrı bir yazıda ele alınacaktır.

Tarım borsası projesine ilk etapta çoğunluğu devlete ait olan ve özel arazi sahiplerinin az olduğu yerlerde başlanabilir. Sonrasında yurt geneline yayılması için gerekli çalışmalar hızlandırılmalıdır.
Süreci hızlandırabilecek bir konu da arazi sahiplerinin geçici olarak finanse edilmeleridir. Bir arazi parsellendikten sonra orada tarım faaliyetleri başlayana dek arazi sahiplerine kısa vadeli borç verilebilir. Bu borçlar da birkaç temmettüde geri alınacak şekilde planlanabilir. Aynı şekilde parselde yapılan altyapı yatırımlarının maliyeti de yıllara yayılmalıdır.

Sağlık Kenti

Özellikle yabancıların sağlık hizmeti alması için geliştirilen bir kent. İlk kuruluşunda ağırlıklı olarak yerli halka da hizmet verebilir. Amaç burada geliştirilen sağlık hizmetlerinin yurt geneline de yayılması. Bu sayede hastaların kendi şehirlerinde gerekli sağlık hizmetlerini alabilmesini sağlamak.
Sağlık kente ise sadece çok özel durumlarda gelmeleri.

Kentin planı:
- Poliklinikler (hizmet verilen dil ve bölgeye göre ayrılıyor. Mesela Araplar'a, Ruslar'a, Türkmenler'e gibi.)
- Ameliyathaneler
- Teşhis tanı merkezleri
- Hastaların yatacağı yerler (İki çeşit: ilki klasik hastane tipi odalar, ikincisi kalabalık aileler için apart otel tarzı odalar.) Bu yerler hastaneler yakın yerlerde kurulacak. Bir ölçüde otel gibi çalışacaklar. Otellerden farkları temizlik görevlilerinin dışında hasta bakıcı ve hemşirelerin de odaları dolaşıyor olması.
- Kente daimi kalan insanların kalacağı yerler
- Kentte genel ihtiyaç alanları (okul, yemek yerleri, alışveriş yerleri...) Kente tedaviye gelenlere bağlı olarak hizmet alanları da çeşitlilik göstermeli.
- Konferans salonları (Kentte sağlık konusunda uluslararası konferanslar da verilmelidir)
- Tıp fakülteleri, sağlık yüksek okulları, eczacılık fakülteleri, (veterinerlik bölümleri bile olabilir).  Bu eğitim kurumlarının en büyük özelliği yerel eğitim sisteminden ayrı olarak farklı ülke eğitim sistemlerine de uygun fakülteler barındırması. Mesela Araplar'ın sponsor olduğu bir tıp fakültesi sponsor ülkelerin standartlarına göre eğitim alabilir veya Almanlar'ın sponsor olduğu bir fakülte Alman sistemine göre eğitim verebilir. Burada farklı yapıdaki fakülteler bazı ortak paydalarda da birleştirilmelidir. Fakülteler birbirlerinden tamamen kopuk olmamalıdır. Fakültelerin kuruluşu yine mevcut ülkeye ait olup sponsorluk farklı ülkelerden gelebilir. Burada önemli olan fakültenin ilgili ülkelerde akredite olabilmesi. Yani diplomasının geçerli olması.  Bu yabancı fakülteler sayesinde yabancı hastalara daha iyi hizmet vermek de mümkün olabilecektir. İlgili ülke kültürünü ve dilini bilen sağlık personeli yine bu kentte yetiştirilecektir. Burada yetişen personel elbette başka ülkelere gitmekte de özgür olacaktır.

Ar-Ge kentinde olduğu gibi bu kentte de film ekipleri çekimler yapmalıdır. Buradaki çekimler ağırlıklı olarak sağlık programı yönünde olacaktır.

Ar-Ge kenti ve Sağlık kenti birbirlerine yakın olabilir. Bu iki şehre ortak mesafede bir havaalanı ile de uluslararası ulaşım sağlanmalıdır. Sağlık kentine giriş serbest olmasına rağmen, Ar-Ge kentine özel izinle girilebilmektedir.

Sağlık kentinde birbirinden bağımsız özel veya kamu hastaneleri olmayacaktır. Burada bütün hastaneler tek ve büyük bir merkezden yönetilecek. Ortak bir yazılım altyapısı kullanacaklardır.
Kentte sağlık hizmetleri 7/24 verilecektir. Kente tedaviye gelen kişiler, gün ve saatten bağımsız olarak hemen sağlık hizmeti almaya başlayacaklardır. Örneğin teşhis ve tanı hizmetleri mevcut hastanalerdeki Acil durum hizmet süreleriyle kıyaslanır türden çok hızlı gerçekleşecektir. Dolayısıyla bu hizmetlerin otomativ sektöründeki gibi çok iyi planlanıp organize edilmesi zorunludur.

Kentte tedavi süreci bir bütün olarak ele alınıp detaylı bir şekilde takip edilmelidir. Özellikle ameliyat sonrası bakım gibi konularda dünyaya örnek olabilecek hizmet kalitesi geliştirilmelidir. Bu amaçla direk sağlık hizmeti veren personelin yanında süreç yönetimi konusunda deneyimli kişiler de kentte hizmet vereceklerdir.  Eğitim fakülteleri arasında hastane yönetimi ile ilgili bölümler de yer alacaktır. Amaç verilen hizmetlerin kişiden bağımsız sürekli olarak aynı kalitede verilebilmesini sağlamaktır. Bu kentte oluşturulan bilgi birikimi sonrasında ülke çapındaki hastanelere de aktarılacaktır.

Kentteki sağlık hizmeti sadece kentte kalmamalıdır. Hastalara ait veriler (teşhis, tanı sonuçları) internet ortamından her an her yerden erişilebilmelidir. Ayrıca bu kente yurt dışından gelen hastalar kendi ülkelerinde de bazı hizmetleri alabilmeye devam etmelidirler. Mesela telefon üzerinden sağlık danışma hizmeti. Ayrıca yabancı ülkedeki bazı sağlık kuruluşları ile de antlaşmalar yapılıp hizmetteki devamlılık sağlanmalıdır. Bunlara ek olarak kentte verilen hizmetler birçok sağlık sigortası tarafından da karşılanabilmelidir. Bu amaçla kentte uluslararası sigorta kuruluşlarının hizmet birimleri de bulunmalıdır.

Kentte ayrıca sağlık denetçileri de hizmet vereceklerdir. Bu kişiler kentte verilen hizmetin kalitesini sürekli denetleyeceklerdir. Bu denetimler hastalıkların teşhisinde fuzuli talep edilen tahliller, MR'lar gibi şeyleri tespit etmenin yanında, yine fuzuli ameliyat vakalarını da tespit etmeye çalışacaktır. Görevini suistimal eden sağlık personelleri uyarı alıp sonrasında işten çıkarılabilecektir. Bu denetimler sadece doktorlara yönelik değil hizmetin her aşamsındaki personele yönelik olacaktır.

Bir önemli bilgi de bu dev sağlık kuruluşunun sahipliği ile ilgili. Bu kuruşta özel sektörün de hissesi olabilir. Ancak devletin altın hissesi olmalı ve verilen kararlarda söz sahibi olmalıdır.

Genel olarak kentin hızlı ve ekonomik bir şekilde insanları sağlığına kavuşturan bir yer olarak isim yapması sağlanmalıdır.

11 Ekim 2014 Cumartesi

Ar-Ge Kenti

Ar-Ge çalışmalarının ağırlıklı olarak bir merkezde yürütülmesini sağlamak amacıyla bir kent oluşturulacaktır. Burada amaç farklı disiplinlerden insanların bir araya gelebilmesini sağlamak. Pahalı labaratuvarların en verimli şekilde kullanılmasını sağlamaktır.

Yürütülecek Ar-Ge çalışmaları iki ana grupta toplanabilir. İlki, yapılmamış birşeyin ilk protipini yapmak veya yapılabilirliğini göstermek; ikincisi de yeni bulunan birşeyin nasıl seri üretilebileceğini araştırmak.

Bu kentte her türlü labaratuvar (kısaca lab) ve test ortamı bulunmalıdır. Ancak bunların oluşturulması belirli bir plan dahilinde faz faz olmalıdır. Zaten herşeyi ilk seferde kuracak maddi imkanlar da yoktur.
Temel labların yanında özel lablar da açılmalıdır. Mesela test havuzları, rüzgar tünelleri, test sürüşü için özel yollar.

Kentteki binaların dağılımı:
- Lablar (Kimya, Fizik, Makine, İnşaat, Elektronik...)
- Test alanları (açık alanlar mesela inşaat için, test yolları, gölet)
- Hangarlar (çalışmaya özel şekillendirilebilecek alanlar)
- Araştırma yapmaya gelecek kişilerin kalacağı yerler (apart otel veya boarding house benzeri yerler)
- Kentte daimi yaşayan kişilerin kalacağı yerler.
- Kentte olması gereken zorunlu yerler (yerel yönetim binaları, okul, hastane, alışveriş ve eğlence yerleri). Kente sadece yerel halk değil yabancılar da geleceği için açılacak yerlerin bir ölçüde çok kültürel olmaları da önemlidir.
- Konferans merkezi
- Ticari işletmeler için ofisler (patent ofisi, standartlar için ofisler CE, TSE...)
- Film stüdyoları
- ve atlamış olabileceğim diğer önemli binalar.

Kentin amaçlarından biri de dünya çapında insanları çekebilmesi. Bu amaçla üniversite öğrencileri için yaz okulları (içinde araştırma projesi içeren) açılması planlanmalıdır.
Yapılan çalışmalarla ilgili uluslararası konferanslar düzenlenecektir.
Kentteki çalışmaların birinci öncelliği pratiğe yönelik olmalarıdır. Teorik çalışmalar ilk etapta ikinci planda yer alacaktır.

Kentin tanıtım açısından kentte kurulacak film stüdyosu sayesinde labler de test alanlarında çekimler yapılıp dünya çapında yayınlanacaktır (kayıtlar gerek altyazı gerekse düblaj yolu ile başka dillere çevrilecektir.). Örneğin: her seviye okul öğrencisi için temel bilim deneyleri, bilimsel belgeseller (National Geography ve Discovery Channel benzeri), popülist deneyler (Myth Busters gibi).
İlgiyi çekmek için kentin bir bölgesi askeri atış alanı olarak da kullanılabilir. Kentin geri kalanını çok etkilemeyecek patlam düzenekleri kurmaya müsait bir alan.
Bu çalışma ilk fazda yapılmalı. Buradan sağlanacak gelir kentin gelişmesinde ve daha çok insanı çekmesinde kullanılmalıdır.

Firmalar yeni ürün geliştirmenin yanı sıra ürünlerinin standartlara uygunluğunu da bu kentte yapabilmelidirler. Bu amaçla CE ve TSE gibi belgeleri veren kuruluşların temsilcilikleri ve ürünleri test edip onayladıkları alanları olmalıdır.



Global Bilgi Bankası

İlk kuruluş itibariyle ülke içi verilerin sunulduğu ve bir kısmının saklandığı hizmet altyapısı.
Bu altyapı yabancı ülke verilerini de kapsayacak şekilde genişletilmeye de müsait olmalı.

Bu bilgi bankasında, ilk etapta istatistiki veriler, devlet arşivleri, kurum arşivleri gelişmiş bir Wiki sayfası şeklinde internet üzerinden sunulacaktır. Gelişmiş Wiki'den kasıt. Wiki gibi bilgilerin birbiriyle ilişkilendirildiği bir site olması ancak fonksiyonalite olarak Wiki'nin çok daha ilerisinde olmasıdır.

Bu bilgi bankasındaki verilere site sayfalarından ulaşılabileceği gibi. API altyapısı ile programatik olarak da erişilebilecektir. Verilerin hepsi herkese açık olmayacaktır. Verilere ulaşma yetkisi olacağı gibi bazı verilere de ücret karşılığı ulaşılabilecektir.

Bilgi bankası içeriğinde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi devlet arşivlerinin dijital kopyaları, diğer devlet kurumlarının arşivlerinin (örnek TRT'nin taş plak koleksiyonu) dijital kopyaları ve özel sektör ve kurumlarına ait arşivler de yer alacaktır.
Bilgi olarak yazı, görsel, video, ses-müzik kaydı ve özel format dosyalar olacaktır.
Yazı tipine örnekler: devlet evrakları, istatistiki veriler, ansiklopedik bilgiler, biyografiler, edebi metinler (şiir, hikaye, roman, şarkı sözü).
Görsel tipine örnekler: fotoğraf, resim, karikatür, eskiz, el yazmaları, haritalar.
Video tipine örnekler: eski ve yeni video kayıtlarının dijitize edilmiş halleri. Burada bazı veriler orjinal ve temizlenip yeniden düzenlenmiş olarak birden çok versiyonda bulunabilir.
Ses-Müzik tipine örnekler: eski ve yeni ses ve müzik kayıtlarının dijitize edilmiş halleri. Burada bazı veriler orjinal ve temizlenip yeniden düzenlenmiş olarak birden çok versiyonda bulunabilir.
Özel format tipine örnekler: iki veya üç boyutlu çizim dosyaları (mimari çizimler, nesnelerin üç boyutlu tasarımlarını içeren dosyalar), müzik notaları. Sonuç olarak bilgisayar yazılımlar tarafından da algılanabilecek özel veriler.

Sisteme bilgi girişi belirli kriteri (bu kriterleri şu an net veremiyorum) sağlayan herkese açık olacaktır. Burada Wikipedia'dakinden daha profesyonel bir otokontrol yapısı da geliştirilmelidir.

Kişiler kendi biyografilerini yazabilecekleri gibi firmalar da kendi tarihçelerini anlatan sayfalar oluşturabilecekler. Ayrıca bilgi bankasına canlı cansız nesnelerle ilgili de bilgiler girilebilecek. Örnek bina, ağaç, hayvan gibi.

Bilgi bankasında her veri aynı şekilde saklanmayacak. Önemli veriler (devlet arşivi veya nadir tarihi eserlere ait veriler) birkaç farklı konumda saklanarak. Veri kaybı riski minimize edilecektir.
Bunun yanında kişilerin girdiği verilerin büyük çoğunluğu düşük önem derecesinde değerlendirilip buna göre saklanacaktır.

Bilgi bankası harici veri depoları ile de entegre olabilecektir. Örneğin bir özel kuruluş kendi arşivini kendi saklayabilir ancak sakladığı bilgilerinn özetini içeren verileri global bilgi bankası ile paylaşabilir. Bu sayede her türlü bilgiye tek bir noktadan ulaşmak mümkün olabilir. Telif hakkı içeren veriler global bilgi bankası platformu üzerinden satılabilecek veya kiralanabilecek.

Bu platformda başka ülkeden de kurumlar bilgilerini paylaşabilecekler. Bu bilgilerin orjinallerinin global bilgi bankasında tutulma zorunluluğu yoktur. Bilgi bankası bu tarz verilerin kaynağına sadece birer bağlantı sunacaktır.

10 Ekim 2014 Cuma

Şirket Fabrikası

Ülkede gerekli atılımın yapılması ve özel sektöre öncülük etmesi açısından bir dizi şirketin kurulmasını planlıyorum.

Bu şirketlerde özel sektörün de payı olabilir. Ancak devletin altın hissesi muhakkak olmalı.

Şirket fabrikası bu şirketlerin daha hızlı ve sorunsuz kurulabilmesi için gerekli organizasyonları yapmakla sorumlu bir kuruluştur.
Bu kuruluş danışmanlık firmalarından da destek alarak bu işlevini yerine getirecektir.

Başlıca görevleri:
- Şirketler için insan kaynağını bulmak (ilgili kurum ve şirketlerle iş birliği içinde)
- Şirketlerin kuruluş işlemlerini yapmak (resmi işlemler)
- Şirket için lokasyon bulmak, destek hizmetlerinin organize edilmesi (yemek, ulaşım...)
- Yeni kurulan şirketlerin prosedürlerini, proses talimatlarını, görev tanımlarını ve benzeri dokümantasyonlarını hazırlamak. Bu hazırlanan evraklar ilk versiyon olup. Şirket kurulduktan sonra çalışanlar tarafından zaman içinde güncellenecektir.




Global Pazarlama Şirketi

Rekabetçi ürünler üretebilmenin bir yolu da ürettiğimizi daha çok adette satabilmemize bağlı.
Sadece yurt içi pazarına yönelik üretim yapan bir firmanın hedeflenen noktalara gelmesi çok güçtür.
Global pazarlama yeteneğine sahip firma sayımızın azlığı bu pazarlama işinin daha farklı bir yöntemle yapılmasını gerektiriyor.  Bu amaçla global pazarlama şirketlerinin kurulmasını öneriyorum.

Global Pazarlama Şirketleri'nin görevleri:
- Ürünlerin ihraç işlemleri, yurt içinde teslim alınıp yurt dışına taşınması işlerini organize etmek. Bu ülke içindeki pazarlama şirketinin görevi.
- Yurt dışındaki pazarlama şirketlerinin görevi (her ülke için en az bir şirket). İlgili ülkede malların pazarlanma ve satış işlerini yönetmek, mal ithal işlemlerini yapmak, gerekli onayları almak, malları depolayıp ilgili ülke içinde müşterilere teslim edilmesini sağlamak.

Yurt dışında kurulacak internet satış siteleri ile malların pazarlanması hedeflenmektedir. Bu sitede ağırlıkta ülkemiz malları satılacak ancak ilerleyen zamanda başka ülkelerin malları da burada pazarlanabilecektir.

Genel amaç üreticiyi ihracat bürokrasisinden kurtarmak ve büyük bir pazarın içinde yer alarak satışlarını kolaylaştırmak.

Sistem istenildiği gibi çalıştığında yurt dışından bir sipariş geldiğinde ilgili üreticiye üretim evri iletilip sonra üreticinin ürünü pazarlama şirketine iletmesi yeterli olacaktır. Sonraki işlemler pazarlama şirketi tarafından yürütülecektir.

Burada önemli olan birkaç konu:
- Üreticilerin belirli kriterlere sahip olması (Kalite standartı, mali güç, mali şeffaflık...).
- Üreticilerin ilgili yurt dışı standartlarına uygun üretim yapabilmeleri

Zaman içinde faaliyet gösterilen ülke potansiyeline de bağlı olarak pazarlama ve satış faaliyetlerinde detaylandırmalara gidilmelidir. Mesela fiziksel mağazaların açılması. Ürün ve sektöre bağlı özel satış ve pazarlama ekipleri.

Dış ülkelerdeki yapılanma ürünlerin satış sonrası destek ve garanti hizmetini verebilecek altyapılar da oluşturmalıdır. Buna ek olarak zaman içinde ürünlerle ilgili ambalajlama (hediyelik), ürünlerin kişiselleştirilmesi (ürünlere isim yazma veya logo ekleme) gibi ek hizmetlerin de verilebilmesi önemlidir.

E-Devlet

Stratejik planların daha hızlı ve az sorunla hayata geçirilmesinde bürokrasinin akıcılığı da çok önemlidir.

Mevcut E-Devlet yapısı iki aşamada iyileştirilebilir.
İlki kısa vadede sonuç almaya yönelik hızlı hareket etmeye olanak sağlayan düzenlemeler.

İkincisi ise sistemin komple baştan oluşturulmasını içerir. Bu aşama ilki ile aynı anda başlayabilir. Ancak daha uzun süreceği muhakkaktır.

Yeni E-Devlet sistemi ile hedeflenenler:
- Devlet kurumlarının kullandığı yazılım altyapısının aynı sisteme dayanması. Milli E-Devlet platformu.
- Kurumların ihtiyaçları için ayrı ayrı yazılımlar geliştirmek yerine tek bir sistem geliştirilerek ihtiyaçlar karşılanmalı.
- Yazılım altyapısı tek bir merkezden yönetilmeli. Kurumlar sadece bu hizmetten yararlanan birer kullanıcı olmalı.
- Servis bazlı altyapı sayesinde her platformdan hizmet verilebilmeli (Kurum içi bilgisayar ağı, internet üzerinden bilgisayarlar, internet üzerinden mobil cihazlar).
- E-İmza ve benzeri sistemlerin kullanımı yaygınlaştırılıp kağıt bürokratik evrakların yerini dijital evraklara bırakması sağlanmalı.
- Özel kuruluşlar ve şahıslar devlet ile ilgili bürokratik işlerinin çoğunu herhangi bir kuruma gitmeden E-İmza ve benzeri altyapıları kullanarak yapabilmeliler.
- Tek bir altyapı sayesinde sistemin güvenilirliği, yönetilebilirliği ve geliştirilebilirliği ciddi şekilde iyileştirilmeli.

E-Devlet yapısı E-Belediye, E-Üniversite, E-Okul, E-Hastane gibi daha özel konuları da kapsayacak şekilde kapsamı genişletilmelidir.

Merkezi veri sistemi ile özel kuruluş ve şahıslarla ilgili tüm verilere tek bir noktadan ulaşmak mümkün olabilecektir.  Bunun avantajlarına bir örnek bankaların istihbarat sisteminin iyileşmesi sonucunda daha az evrakla kredi alınabilmesi ve risklerin daha net görülebilmesi. Aynı şekilde yurt dışı vize başvuruları da bu sistem üzerinden yapılabilir. Şahıs sistemden ilgili konsolosluğun kişisel verilerine belirli bir süre erişmesine izin verebilir.  Bunun gerçekleşebilmesi için merkezi veri sisteminde sadece devlete ait bilgilerin değil, mahalli kuruluşların ve özel sektöre ait verilerin de (banka hesap bilgileri gibi) bulunması gerekmektedir.

E-Devlet ile kağıt bürokrasisi dijital hale getirilmelidir. Kağıt faturalar ve resmi belgeler kaldırılmalı yerinlerini E-Faturalar ve E-Belgeler almalıdır. Bu sistemler teşvik edilmelidir. Örnek olarak E-Fatura'yı destek kapsamında daha çok E-Fatura kesen firmaların daha az gelir vergisi ödemesi sağlanabilir.


9 Ekim 2014 Perşembe

İteratif Düşünme

Stratejik uzun vadeli ve kapsamlı planları iteratif düşünme modeline göre geliştiriyorum.

Bu düşünce modelinde hedeflenen son nokta şekillendirildikten sonra başlangıç noktasından hedefe giden yol birçok defa oluşturulur. Bu gidip gelmeler plan feasibilitesini iyileştirinceye kadar tekrarlanır.  Bu esnada hedeflenen son noktada da değişiklikler yapılabilir.  Bu düşünme egsersizi sırasında plan daha fazla konuyu kapsayacak hale getirilir. Planın Win-Win olması sağlanır. Kısaca genel strateji hedeflerine uygunluğu arttırılır.

Konuya farklı bakış açıları ile bakabilmek de bu iteratif düşünme sırasında dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Sinerji Birimi

Bu birim hem kamu hem de özel sektör için hayati önem taşayan bir birimdir.

Bu birimin başarısı sonradan özel sektöre rol modellik de yapabilir.

İki çeşit Sinerji birimi olacaktır. Biri kuruluş içindeki sinerjiyi sağlamakla sorumlu, diğer kurumlar arası sinerjiden sorumlu.

Kurum içi sinerji birimi:
Bölümler arası iletişimin ve iş birliğinin sorunsuz olabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmak ve bu düzenlemeleri denetlemek ile sorumludur. Bir ölçüde şirket içi denetçi görevini de üstlenmektedir. Dolayısıyla şirket içi denetim birimi ile entegre olarak yapılandırılabilir.

Kurumlar arası sinerji birimi:
Kurumlar arası iletişimin ve iş birliğinin sorunsuz olabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmak ve bu düzenlemeleri denetlemek ile sorumludur. Kurum içi sinerji birimi ile ortaklaşa çalışmalar yapar. Bir dış denetçi firma gibi çalışır.

Sinerji biriminin etkin olabilmesi üst yönetimin desteğini almasına bağlıdır. Bu nedenle bu birime gerekli önemi vermeyen üst düzey yöneticiler gerektiğinde görevlerinden alınmalıdır.

Sinerji birimi ve işleyişi en önemli konulardan biridir ve bu konu en az taviz verilecek konudur.



Kaynaklar

Stratejilerin detaylı planlanabilmesi ve hayata geçirilebilmesi için kaynaklara ihtiyaç vardır.
İlk yapılması gereken de bu kaynakları bir araya getirebilmek.

Mevcut bürokratlar ve ilk etapta işe alınabilecek danışmanlar kullanılarak "Head Hunter" kurumu veya şirketi oluşturulmalıdır. Burada mevcut insan kaynakları şirketleri ile de ortak çalışma yapılması işleri ve maliyetleri düşürecektir.
Gerekli insan kaynağını çekebilmek için bazı yasal düzenlemeler de yapılabilir. Farklı lokasyonlarda çalışanların iletişimi için altyapı çalışmaları da yapılmalıdır. Bu sayede yurt içi ve yurt dışından kaynak bulunması ve bunların verimli kullanılması sağlanabilir.

İlk etapta ihtiyaç duyulan insan kaynağı analiz becerisi kuvvetli konulara geniş açıdan bakabilen kişiler. Amaç stratejinin hayata geçirilmesi. Bu açıdan gerçek hayatta işlerin nasıl olup bittiğini iyi bilen kişiler de bu ekibe katkı sağlayacaklardır.

İnsan kaynağına ek olarak gerekli finansal desteğin de sorunsuz karşılanabilmesi için hızlı finans sistemi kurulmalıdır. Bu ekip stratejik planların hayat geçirilmesinde ilk finans kaynağını bulmanın yanında yatırımların planlanması konusunda da koordinasyon görevini üstelenecektir.

Genel Bakış

Düşüncelerimi genel strateji ve sorunların çözümü olarak iki ana grupta toplayabiliriz.

Konulara getirdiğim çözümlerin genelde konuların temeline yönelik olmasına çalıştım.

Ana stratejilerim:
- Win-win: herkesin kazandığı planların daha başarılı olduğu kanısındayım. Önerilerimi de bu yönde yapmayı hedefliyorum.
- Birden çok konunun bir planda kapsanması.
- Planların uzun vadeli fazlar içermesi.
- Gerekirse başka yerlerde (ülkeler) de hayata geçirilebilir olması. Bir ölçüde global olması
- Feasible olmaları. Mevcut altyapı, know-how, insan ve para kaynağı ile hayata geçirilebiliyor olmaları.

Strateji önerilerimde bu stratejilerin nasıl hayata geçirileceği ile de ilgili bilgiler vermeye çalışacağım.

Son olarak bu stratejilerin geliştirilmesi ve planların hayata geçirilmesinde sonucun yanında sonuca nasıl ulaşıldığına da dikkat edilmesi gerekir.  Sonuçta çok farklı konularda pek çok plan yapılması gerekiyor. Eğer bunlar dar bir açıda düşünülerek hazırlanırsa bir yeri düzeltirken başka bir yeri bozmak büyük olasıdır.  Bu nedenle planların farklı konulardaki etkileri de analiz edildikten sonra eyleme geçilmelidir.

Başlangıç

Bu blogu, ülkeyi yönetme fırsatım olsa neler yapardım diye düşünüp tasarladığım fikirleri paylaşmak için oluşturdum.
İlk etapta fikirlerimi öncelik sırası olmadan aklıma geliş sırasına göre yayınlayacağım.
Yazılar üzerinde zamanla revizyonlar da yapmayı planlıyorum.

Düşüncelerimle ilgili görüş ve önerilerinizi bekliyorum.