11 Ekim 2014 Cumartesi

Global Bilgi Bankası

İlk kuruluş itibariyle ülke içi verilerin sunulduğu ve bir kısmının saklandığı hizmet altyapısı.
Bu altyapı yabancı ülke verilerini de kapsayacak şekilde genişletilmeye de müsait olmalı.

Bu bilgi bankasında, ilk etapta istatistiki veriler, devlet arşivleri, kurum arşivleri gelişmiş bir Wiki sayfası şeklinde internet üzerinden sunulacaktır. Gelişmiş Wiki'den kasıt. Wiki gibi bilgilerin birbiriyle ilişkilendirildiği bir site olması ancak fonksiyonalite olarak Wiki'nin çok daha ilerisinde olmasıdır.

Bu bilgi bankasındaki verilere site sayfalarından ulaşılabileceği gibi. API altyapısı ile programatik olarak da erişilebilecektir. Verilerin hepsi herkese açık olmayacaktır. Verilere ulaşma yetkisi olacağı gibi bazı verilere de ücret karşılığı ulaşılabilecektir.

Bilgi bankası içeriğinde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi devlet arşivlerinin dijital kopyaları, diğer devlet kurumlarının arşivlerinin (örnek TRT'nin taş plak koleksiyonu) dijital kopyaları ve özel sektör ve kurumlarına ait arşivler de yer alacaktır.
Bilgi olarak yazı, görsel, video, ses-müzik kaydı ve özel format dosyalar olacaktır.
Yazı tipine örnekler: devlet evrakları, istatistiki veriler, ansiklopedik bilgiler, biyografiler, edebi metinler (şiir, hikaye, roman, şarkı sözü).
Görsel tipine örnekler: fotoğraf, resim, karikatür, eskiz, el yazmaları, haritalar.
Video tipine örnekler: eski ve yeni video kayıtlarının dijitize edilmiş halleri. Burada bazı veriler orjinal ve temizlenip yeniden düzenlenmiş olarak birden çok versiyonda bulunabilir.
Ses-Müzik tipine örnekler: eski ve yeni ses ve müzik kayıtlarının dijitize edilmiş halleri. Burada bazı veriler orjinal ve temizlenip yeniden düzenlenmiş olarak birden çok versiyonda bulunabilir.
Özel format tipine örnekler: iki veya üç boyutlu çizim dosyaları (mimari çizimler, nesnelerin üç boyutlu tasarımlarını içeren dosyalar), müzik notaları. Sonuç olarak bilgisayar yazılımlar tarafından da algılanabilecek özel veriler.

Sisteme bilgi girişi belirli kriteri (bu kriterleri şu an net veremiyorum) sağlayan herkese açık olacaktır. Burada Wikipedia'dakinden daha profesyonel bir otokontrol yapısı da geliştirilmelidir.

Kişiler kendi biyografilerini yazabilecekleri gibi firmalar da kendi tarihçelerini anlatan sayfalar oluşturabilecekler. Ayrıca bilgi bankasına canlı cansız nesnelerle ilgili de bilgiler girilebilecek. Örnek bina, ağaç, hayvan gibi.

Bilgi bankasında her veri aynı şekilde saklanmayacak. Önemli veriler (devlet arşivi veya nadir tarihi eserlere ait veriler) birkaç farklı konumda saklanarak. Veri kaybı riski minimize edilecektir.
Bunun yanında kişilerin girdiği verilerin büyük çoğunluğu düşük önem derecesinde değerlendirilip buna göre saklanacaktır.

Bilgi bankası harici veri depoları ile de entegre olabilecektir. Örneğin bir özel kuruluş kendi arşivini kendi saklayabilir ancak sakladığı bilgilerinn özetini içeren verileri global bilgi bankası ile paylaşabilir. Bu sayede her türlü bilgiye tek bir noktadan ulaşmak mümkün olabilir. Telif hakkı içeren veriler global bilgi bankası platformu üzerinden satılabilecek veya kiralanabilecek.

Bu platformda başka ülkeden de kurumlar bilgilerini paylaşabilecekler. Bu bilgilerin orjinallerinin global bilgi bankasında tutulma zorunluluğu yoktur. Bilgi bankası bu tarz verilerin kaynağına sadece birer bağlantı sunacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder