11 Ekim 2014 Cumartesi

Ar-Ge Kenti

Ar-Ge çalışmalarının ağırlıklı olarak bir merkezde yürütülmesini sağlamak amacıyla bir kent oluşturulacaktır. Burada amaç farklı disiplinlerden insanların bir araya gelebilmesini sağlamak. Pahalı labaratuvarların en verimli şekilde kullanılmasını sağlamaktır.

Yürütülecek Ar-Ge çalışmaları iki ana grupta toplanabilir. İlki, yapılmamış birşeyin ilk protipini yapmak veya yapılabilirliğini göstermek; ikincisi de yeni bulunan birşeyin nasıl seri üretilebileceğini araştırmak.

Bu kentte her türlü labaratuvar (kısaca lab) ve test ortamı bulunmalıdır. Ancak bunların oluşturulması belirli bir plan dahilinde faz faz olmalıdır. Zaten herşeyi ilk seferde kuracak maddi imkanlar da yoktur.
Temel labların yanında özel lablar da açılmalıdır. Mesela test havuzları, rüzgar tünelleri, test sürüşü için özel yollar.

Kentteki binaların dağılımı:
- Lablar (Kimya, Fizik, Makine, İnşaat, Elektronik...)
- Test alanları (açık alanlar mesela inşaat için, test yolları, gölet)
- Hangarlar (çalışmaya özel şekillendirilebilecek alanlar)
- Araştırma yapmaya gelecek kişilerin kalacağı yerler (apart otel veya boarding house benzeri yerler)
- Kentte daimi yaşayan kişilerin kalacağı yerler.
- Kentte olması gereken zorunlu yerler (yerel yönetim binaları, okul, hastane, alışveriş ve eğlence yerleri). Kente sadece yerel halk değil yabancılar da geleceği için açılacak yerlerin bir ölçüde çok kültürel olmaları da önemlidir.
- Konferans merkezi
- Ticari işletmeler için ofisler (patent ofisi, standartlar için ofisler CE, TSE...)
- Film stüdyoları
- ve atlamış olabileceğim diğer önemli binalar.

Kentin amaçlarından biri de dünya çapında insanları çekebilmesi. Bu amaçla üniversite öğrencileri için yaz okulları (içinde araştırma projesi içeren) açılması planlanmalıdır.
Yapılan çalışmalarla ilgili uluslararası konferanslar düzenlenecektir.
Kentteki çalışmaların birinci öncelliği pratiğe yönelik olmalarıdır. Teorik çalışmalar ilk etapta ikinci planda yer alacaktır.

Kentin tanıtım açısından kentte kurulacak film stüdyosu sayesinde labler de test alanlarında çekimler yapılıp dünya çapında yayınlanacaktır (kayıtlar gerek altyazı gerekse düblaj yolu ile başka dillere çevrilecektir.). Örneğin: her seviye okul öğrencisi için temel bilim deneyleri, bilimsel belgeseller (National Geography ve Discovery Channel benzeri), popülist deneyler (Myth Busters gibi).
İlgiyi çekmek için kentin bir bölgesi askeri atış alanı olarak da kullanılabilir. Kentin geri kalanını çok etkilemeyecek patlam düzenekleri kurmaya müsait bir alan.
Bu çalışma ilk fazda yapılmalı. Buradan sağlanacak gelir kentin gelişmesinde ve daha çok insanı çekmesinde kullanılmalıdır.

Firmalar yeni ürün geliştirmenin yanı sıra ürünlerinin standartlara uygunluğunu da bu kentte yapabilmelidirler. Bu amaçla CE ve TSE gibi belgeleri veren kuruluşların temsilcilikleri ve ürünleri test edip onayladıkları alanları olmalıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder